Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Εγραψε ο τύπος για τα Τζουμέρκα

                              (Για γέλια και για κλάματα)
    Παραστάσεις, υπομνήματα, παρακάλια, αιτήματα. Με μια λέξη αγώνας όλων των Τζουμερκιωτών γιΆ αυτόν τον δρόμο. ΓιΆ αυτή την κατασκευή της αμαξιτής οδού στα Τζουμέρκα. Από το 1927. Ουσιαστικά ακόμη το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
«Ο εν Αθήναις Σύλλογος «Τα Τζουμέρκα» (Αρτης) υποβάλλει υπόμνημα δια την κατασκευήν αμαξιτής οδού εν τη επαρχία Τζουμέρκα». Εφημ.  ΣΚΡΙΠ Φύλλο: 5/2/1927, σελίδα 1

Ενίοτε και τα παρακάλια  μετατρέπονταν σε απειλές, γιατί τους Τζουμερκιώτες τους είχε ζώσει για τα καλά η πείνα.
«Βουλγαρέλι. 6 του Απρίλη.
Ο ορεινός πληθυσμός της επαρχίας Τζουμέρκων-Θεοδωρίας του νομού Αρτας εμπαίζεται από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Ο τρόπος της διανομής του καλαμποκιού και η διαρκής έλλειψή του κρατούν  σε αναβρασμό τον αγροτικό πληθυσμό, που δηλώνει ότι θα κάψει την Αρτα.»
Εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7/4/1936, σελίδα 4
. Αλλά οι ιθύνοντες έπασχον από βαρηκοΐα.
«ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η Κοινότητα Χοσέψεως έστειλε στον εδώ Σύλλογο των Τζουμέρκων το εξής τηλεγράφημα:
«Ενεργήσατε αποσταλή καλαμπόκι κάτοικοι ορεινών χωρίων κινδυνεύουν αποθάνουν πέινης ημέρας Πάσχα».
Το τηλεγράφημα είναι χαρακτηριστικό για την πείνα που επικρατεί στα χωριά, αλλά και για την παντελή τους εγκατάλειψη από τη μοναρχική κυβέρνηση».
Εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Φύλλο: 5/4/1936, σελίδα 5
Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και σήμερα;
Τι μας θυμίζει…, τι μας θυμίζει…
  «     ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ      ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΡΤΑ, 19 Νοεμβρίου. Ο ανεξάρτητος Βενιζελικός υποψήφιος κ. Γεώργιος Γαργάκος, τυχών ευμενούς υποδοχής ενταύθα και εις τα χωρία των πέριξ κειμένων δήμων ανεχώρησεν προς επίσκεψιν των δήμων Τζουμέρκων, αναπτύσσων πανταχού τας ανορθωτικάς αρχάς του.»
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ,  Φύλλο: 20/11/1910, Σελίδα: 4
Διαχρονικό το φαινόμενο!
Να, όμως και μια καλή είδηση.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΠΟΤΕ
«ΘΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ.
 ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ.
ΛΑΡΙΣΑ. 3. (Του ανταποκριτού μας).
“Ο χωρικός Απόστολος Γκούγιας εκ  Δασοχωρίου  ισχυρίζεται ότι ωμίλησε με το Αγιον Πνέυμα το οποίον του εδήλωσεν ότι εντός επτά ετών θα επέλθη ένωσις όλων των εθνών του κόσμου υπό την χριστιανικήν θρησκείαν. Εάν όμως κλονισθή η συμφιλίωσις αυτή τότε θα συντελεσθή η καταστροφή του Σύμπαντος και ότι μόνον εκ της Ελλάδος θα διασωθή η περιοχή Τζουμέρκων-Αγράφων. Ο Όλυμπος θα κρημνισθή και θα μεταβληθή εις καλλιεργουμένην έκτασιν. Επίσης ο χωρικός Γκούγιας είπεν ότι το Αγιον Πνέυμα του απεκάλυψεν ότι εις τον παράδεισον  εισέρχεται εις τους 100 ένας οι δε υπόλοιποι 99 πηγαίνουν εις την κόλασιν .”
Εφημ.  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο: 4/2/1955, σελίδα: 6
Τώρα καταλαβαίνουμε,  γιατί εμφανίστηκαν αυτοί οι σωτήρες – επενδυτές και θέλουν να σώσουν τα Τζουμέρκα!.  Περονόσπορος  έπεσε παντού. Τότε και τώρα.
«Εις τον δήμον Πέτα ο περονόσπορος ανεφάνη σποραδικώς εις διαφόρους θέσεις των κτηματικών περιφερειών Μπαρτσούκι και Τσέλκα, ως και εις το Κομπότι και Σελλάδες. Όπου εγένετο ράντισις δια θεϊκού χαλκού η νόσος εμφανίζεται ασθενής και ακίνδυνος, όπου δε δεν εγένετο τοιαύτη, ο περονόσπορος ενέσκηψεν ακράτητος. Εις τον δήμον Αγνάντων ενέσκηψε νόσος άγνωστος εις τας αμπέλους Αγνάντων, Ραφταναίων, Σκλούπου και Κουσοβίστη. Ο δήμαρχος Αγνάντων ζητεί την αποστολήν γεωπόνου προς διάγνωσινβτης νόσου».
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ , Φύλλο: 11/5/1902, σελίδα: 2
Τότε ήταν  δύσκολη η «διάγνωσις της νόσου».
Τώρα είναι γνωστή. ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ !!!

                 Για την αντιγραφή
               Χρίστος Α. Τούμπουρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου